Forsiden

:DESEMBER 2021: STØRE & CO DRAR I NØDBREMSEN

:KORONAEN:

  • Jonas Gahr Støre drar i nødbremsen: "Nå er det alvor!"

 

Sverre Vidar Bjørnholt

 

DESEMBER 2021

Antall smittede totalt pr. 12.12.21

** Norge: 317 870

** Oslo: 78 064

** Antall med 1. vaksinedose: 4 257 675

** Antall med 2. vaksinedose: 3 877 635

** Antall med 3. vaksinedose: 982 348

 

 

  • Mandag 13. desember 2021

Antall omikron-tilfeller i Norge har passert tusen i løpet av knappe tre uker siden de første tilfellene ble identifisert. Frykten for en voldsom smittevekst har ført til en nesten-nedstengning av Norge uken før jul 2021. Grafikk: OBM.

 

Dette er grafen som fikk regjeringen til å gå til de mest drastiske tiltakene i fredstid siden nedstengningen 12. mars 2020.  Som i flere andre land er den nye mutasjonen omikron løpt løpsk i Norge, og statsminister Jonas Gahr Støre tok ikke sjansen på å vente et sekund lenger med å erklære skjenkestopp og en serie nye påbud for den norske befolkningen.

 – Nå er det alvor, sa Støre da han holdt sin ekstraordinære pressekonferanse mandag kveld den 13. desember.

 Norge er en millimeter fra full nedstengning.  Støre & Co kaller katalogen av nye tiltak for en kraftig nedbremsing.  Utelivs- og kultursektoren kaller tiltakene en full nedstengning.

 Det blir nå strengere regler for arrangementer og uteliv for voksne, i kulturlivet og på organiserte fritidsaktiviteter. Det innføres skjenkestopp over hele landet.

– Smitten i Norge øker kraftig, og vi har nå fått ny kunnskap om omikron-varianten og hvor raskt den kan spre seg. Vi er inne i en mer alvorlig situasjon. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak for å bevare kontrollen på pandemien, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

 Han viser til krystallklare råd fra fagfolkene i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

 Siden den verdenskjente utbruddet på Aker Brygge-restauranten DS Louise i slutten av november, er omikron nå tilstede over hele Norge.  Smittespredningen er eksponensiell, og nå sliter myndighetene med å bremse opp smitteutviklingen.

 –  Vi har fått tydelige råd fra helsemyndighetene om å innføre nye, strengere tiltak nå, sa Støre.

 Mens smitteøkningen i løpet bare knappe tre uker er gått fra null til 100 tilfeller, har  Folkehelseinstituttet (FHI) beregnret et foreløpig scenario at det om tre uker  –  ved inngangen til 2022 –kan bli opp mot 90 000 - 300 000 tilfeller per dag, og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

 Alvoret understrekes også av at Forsvaret og apotekbransjen er satt inn en massevaksineringsaskjon.

– Vi må også forsøke å nå så mange som mulig som tidligere ikke har blitt fullvaksinert. Intervallet mellom dose to og oppfriskningsdosen er i dag endret til 4,5 måneder for alle som er anbefalt en oppfriskningsdose, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

FHI vil sende ut ekstra vaksinedoser før jul slik at kommunene kan ha mulighet til å vaksinere alle over 45 år hvor det har gått 4,5 måneder mellom andre dose og oppfriskningsdose. Innen midten av januar bør alle over 45 år ha fått tilbud om en oppfriskningsdose.

Mens regjeringen presenterte sine innskjerpinger  mandag 13. desember (se listen her), ble tiltakene møtt med forståelse men også krav om kompensasjon for utsatte næringer og arbeidsplasser.  Tirsdag 14. desember skal regjeringen legge frem forslag for Stortinget om bøtende tiltak.

 NHO-sjef Ole Erik Almlid svarte på innstrammingen med krav om at en ordning for lønnsstøtte må landes for å sikre kompetanse og hindre permitteringer på kort sikt.  

  • De nasjonale kompensasjonsordningene fra tidligere nedstenging må raskt på plass igjen.  
  • Arbeidsgiverperioden ved permittering må reduseres fra ti til fem dager.  
  • Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må settes videre ned fra fem til tre dager. 
  • Bedrifter med omsetningssvikt må gis mulighet for utsatt innbetaling av skatter og avgifter.  

 - Trepartssamarbeidet er avgjørende for å komme gjennom denne krisen, og vi forventer en løpende dialog mellom regjeringen og partene i arbeidslivet fremover, sier Almlid. 

- Det er bra at regjeringen har lyttet til LO og partene for å få på plass en lønnstøtteordning, som kan hindre et ras av nye permitteringer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

  • Fredag 10. desember 2021

Byrådslederen i Oslo melder på sin facebook-side at han har testet positivt på PCR-testen.  Raymond Johansen måtte derfor være hjemme og i isolasjon mens fredsprisseremonien gikk sin gang i Oslo rådhus fredag formiddag.

Dettte skriver Oslo-sjefen i sin facebook-melding:

"Onsdag kveld fikk jeg forkjølelsessymptomer og tok en korona hurtigtest som var positiv. PCR - testen i etterkant var også positiv. Torsdag varslet vi journalister som var tilstede på pressekonferansen vår på tirsdag at de burde teste seg. En av mine medarbeidere er også smittet, men utover det har alle andre avlagt negative tester. De har likevel gått i karantene regnet fra tirsdag kveld. Andre jeg har møtt er også varslet. Jeg er i ganske god form. Prøvene er til sekvensering så jeg vet ikke om det er Omikron, men jeg er uansett i isolasjon til svar foreligger."

 

Oversikt over registrerte covid-assosierte dødsfall i Norge pr 10. desember 2021. Grafiikk:FHI

 

  • Tirsdag 7. desember 2021 

Det var en tydelig opprørt byrådsleder Raymond Johansen som igjen måtte stå på talerstolen å gi hovedstadens befolkning og næringsliv sure meldinger om hva som venter i tiden fremover. Det skjedde kort tid etter at statsminister Jonas Gahr Støre la fram de nye nasjonale tiltakene for å få has på den eksploderende smitteutviklingen landet over.

Første tordnet byrådslederen overfor de som ennå ikke har tatt de nødvendige vaksinene.

Deretter måtte han resignert fastslå at hovedstaden blir rammet hardt. 

– Det er blytungt å stå her, sa byrådslederen. Bare 22 prosent av hovedstadens innbyggere støtter strengere tiltak, viser en meningsmåling, hevdet byrådsleder Johansen.

Han var tydelig på at han synes hovedstaden treffes tungt av de nye tiltakene, selv om han mener byen ut fra dagens situasjon har kapasitet til å ri av stormen. Byrådslederen var spesielt opptatt av hvordan dette vil ramme byens private næringsliv, resturantbransjen og kulturlivet. Han etterlyste nå den foreslåtte lønnskompensasjonen.

Regjeringens begrunnelse for de nye tiltakene er at helsevesenet er overbelastet og personalet nedkjørt.  Det er en klar bemanningskrise innen sektoren. Faren for fullt sammenbrudd er overhengende, var signalene som kom fra regjeringen.

– Det er nesten som å rykke tilbake til start, til dagene i mars for nesten to års siden, sa statsminister Jonas Gahr Støre. Selv om belastningen er stor ønsker ikke regjeringen å stenge ned samfunnet. Det krever for store omkostninger både for den enkelte og norsk næringsliv.   

Det er omikron-viruset som har ført til reaksjonene. Superspredningen på Aker Brygge kort tid etter at viruset ble oppdaget i Sør-Afrika plantet frykten hos norsk helseekspertise. Statsminister Støre mener at viruset raskt har spredd seg til alle deler av landet og at mangel på kunnskap om virusets reaksjonsmønster gjør at landet må sette inn strenge tiltak.

 

Smitteutbruddet på Aker Brygge-restauranten DS Louise har gått verden rundt, her fra den engelske avisa Independents dekning.

 

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) listet under tirsdagskveldens pressekonferanse en rekke tiltak for å begrense sosial nærkontakt ved å innføre meteren igjen og innskrenke antall personer som kan inviteres hjem til selskap og jule- og nyttårsfeiring. Ti personer blir maksgrensen i private hjem i fire uker fremover. Til en av høytidsdagene kan man invitere 20 personer.

Kjerkol anbefalte å redusere nærkontakter, men ikke isolere seg. Helst ser hun at folk møtes utendørs. Og statsråden snakket varmt om bruk av munnbind i det offentlige rom. Regjeringen påbyr folk å bære munnbind der det ikke er mulig å holde meteren i butikker, kjøpesentere, serveringssteder, kollektivtransport, taxi, innendørs på stasjonsområder, hos frisøren, hudpleieren og andre en-til-en-situasjoner.

På serveringssteder er det krav om å holde meteren, det skal være sitteplass til alle, alkoholservering bare ved bordene og det skal være skjenkestopp ved midnatt. Skjenkestedene skal også på frivillig basis fra den enkelte gjest registrere kontaktinformasjon.

Karanteneplikten for nærkontakter utvides.

Regjeringen pålegger også arbeidsgivere å tilrettelegge for sine ansatte bruk av hjemmekontor.

Her er byrådsleder Raymond Johansens pressekonferanse 7. desember 2021: