Forsiden

:FJERN-SYN: “Hun skulle jo egentlig fortsatt med å forstyrre offentligheten i femti år til, minst.”

:FJERN-SYN: “Hun skulle jo egentlig fortsatt med å forstyrre offentligheten i femti år til, minst.”

FRI SOM FUGLEN: Shabana Rehman forteller om oppstarten av Født Fri i slutten av april 2018.  Foto: OBM

  • Det er alle gode grunner til å hylle minnet om Shabana Rehman med skikkelig store, fine ord og overskrifter. Dagen i dag, tirsdag 10. januar 2023 vil det være gjennomgangstonen, når mange er samlet i både Oslo rådhus og senere på dagen i en minnestund for familie, venner og kolleger. 

Deltagere i teamet som utgjør publiseringsvirksomheten Oslo Business Memo – som du nå leser – ble kontornaboer med Rehman i kontorfellesskapet Oslo Media House, der hun startet å bygge opp aktivitetene i stiftelsen Født Fri, våren 2018. 

Kontorfellesskapet skulle i utgangspunktet være for journalister og eksempelvis journalistiske gründerprosjekter, så Født Fri fikk etablere seg i fjerde etasje med grei distanse til resten av aktivitetene i Oslo Media House. 

Shabana, som en av to fulltidsansatte, ble fort en aktiv del av miljøet i disse kontorene, som først var lokalisert i Skippergata. Hun hadde selv, i tillegg til komikerkarrieren også vært innom journalistikken, så hun trivdes godt å være tett på blant pressefolkene. Rehman og Født Fri ble også med da kontorfellesskapet flyttet til lokaler i Prinsens gate i 2019. Men der ble det ganske fort ble klart at de nye lokalene ikke var så godt egnet teknisk eller funksjonelt for hverken Født Fri eller de andre i kontorfellesskapet, og det påfølgende året ble lokalene fraflyttet.

  • Kompromissløs frihetskjemper 

Perioden med kontornaboskap utviklet seg også tidvis til konkrete prosjekter, der OBMs strømmeteam ble involvert i formidling fra Født Fris store produksjon av konferanser, debattmøter, podkaster og forestillinger som Stovner-revyen. Vi ble i disse prosjektene raskt bedre kjent med den hardtarbeidende, målrettete, sylskarpe og kompromissløse frihetskjemperen Shabana var. 

I diskusjoner rundt innholdet i enkelte av konferansene, eksempelvis der personer som hadde blitt utsatt for skamkultur, sosial kontroll, trakassering eller familievold holdt innlegg, ble Rehman spesielt opptatt av journalistikkens Vær Varsom-plakat og sin egen “redaktørrolle” for de direktesendte møtene hun hadde ansvaret for. 

Hun var også veldig opptatt av å trygge de som tidvis fikk jobbe med sine prosjekter støttet av Født Fri i deres lokaler. Dette var et tilbakevendende tema, og hun fikk flere ganger politiet på plass for befaring og dialog for om mulig gjøre kontorene og aktiviteten der tryggere for de som hadde adgang. 

Det var også et krystallklart inntrykk at hun driftet den statsstøttede stiftelsen med årvåkenhet og at alt skulle gå korrekt for seg med både igangsetting av prosjekter, budsjetter og gjennomføring. At stiftelsen ble drevet prosjektbasert i oppstarten, og ikke med en rekke fulltidsansatte på lønningslista, var antagelig det eneste praktisk gjennomførbare – i en oppstartsfase. Men Rehman rakk ikke å få fullført oppstartsfasen, før den frie fuglen ble skutt ned. 

Så vidt vi har skjønt ble aksjonen mot Shabana Rehman høsten 2020 initiert av et knippe av de som tidvis hadde vært engasjert i Født Fri-prosjekter. Men de som igangsatte stormløpet med hjelp av enkelte medier i samspill med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Imdi, har ikke stått åpent frem. 

  • Prosess med uklart resultat 

For oss som hadde blitt kjent med Rehman og Født Fri, er prosessen som ble igangsatt på ettersommeren 2020 av varslere, byråkrater og konsulenter fortsatt ganske uforståelig. Hva er fasit for denne Rehman-prosessen? Svar: Temmelig tåkete og uklart. 

Et av veldig mange spørsmål som står ubesvart, foreløpig, er for eksempel hvorfor det var så om å gjøre for styret i Født Fri å melde oppbud før det ble avklart juridisk om direktorat og departement hadde lovlig grunnlag for å holde tilbake tre millioner bevilgede kroner i 2020. 

Nå er ikke Shabana Rehman blant oss lenger, dessverre. Hun fikk ikke svar på alle de spørsmålene, det plaget henne i sykdommen og inn i døden. Hun skulle jo egentlig fortsatt med å forstyrre offentligheten i femti år til, minst. Denne ukronede dronningen av frihetskamp og ytringsfrihet. Denne tidens Camilla Collett fikk ikke muligheten til å få kjørt sin egen «motprosess» i mål. Hun stod ganske alene da det stormet som verst. Men etter hvert kom flere fakta på bordet, ikke minst rapporten fra bostyret for Født Fri – det nærmeste den saken har kommet en rettslig vurdering. Konklusjon: Intet grunnlag for å holde tilbake statsstøtten til Rehmans stiftelse. 

Dette valgte både Imdi og den politiske ledelsen å se bort fra. Shabana Rehman var sendt ut i kulden, og alle dører, vinduer og luker inn i varmen var skalket, selv en juridisk vurdering prellet av på de ansvarlige i systemet. Som journalist Morten Strøksnes i Dag og Tid så godt beskriver prosessen mot Rehman, så har derfor den meget ærefulle bisettelsen på statens bekostning en bismak. 

Strøksnes og Erik Stephansen i Nettavisen er blant de journalistene og redaktørene som har fulgt prosessen mot Rehman tettest, og vi anbefaler alle å google frem saker derfra. Ikke minst blir det viktig for alle å se TV-dokumentaren om hele Shabana Rehmans liv, hvor regissør og dokumentarist Vegar Aase lover at flere nye elementer i Født Fri-prosessen blir belyst. 

Med andre ord: Prosessen mot dronningen av frihet vil ikke gå i glemmeboken så lett som motstandere og kritikere kanskje kunne ønske seg. Men uansett vil Shabana Rehman bli husket som en person britene definitivt ville ha definert som larger-than-life. 

 

  • Magne Soundjock Otterdal er ansvarlig redaktør for Oslo Business Memo