Forsiden

:FJERN-SYN: Klar melding fra kjeller

:FJERN-SYN: "Varme tanker til alle de som har fått et mye, mye hardere møte med klimakrise-været enn jeg fikk"

Bare litt flom, heldigvis. Foto: Tellef Øgrim

  • Selv en veldig liten flom kan være en effektiv påminnelse om å kutte utslipp, og å lagre viktige papirer høyt, skriver Tellef Øgrim.

For en fest det var! Mange glade folk samlet om god mat, drikke, og live-musikk i det nye, studioet ute i låven. Det låt jazz, folkemusikk og rock, det luktet grill og det skummet friskt i glassene. Den mørke, trolske Krokskogen startet rett bak huset. 

Hjemveien ble våt, noe helt inni helvetes våt. Ubehagelig, men vi trenger åpenbart en siste, tydelig marsjordre for å nå utslippsmålene. Marsjordren kom i form av fri flyt av H2O. I et religiøst øyeblikk tenkte jeg at han der oppe hadde bestemt seg for å gjøre enda et forsøk på å drukne sine åtte milliarder problembarn her nede på jorda.

Vi nådde fram til busskuret nede på hovedveien med gitarer på ryggen og noen liter vann i klærne. Da vi noen mil senere gikk ut av bussen for å finne en drosje, ble det vassing til anklene noen hundre meter. Vi var allerede søkkvåte og brydde oss mindre.

Neste morgen hadde regnet gitt seg, men noen hundre liter vann lå igjen i kjelleren. Dagen gikk med til å pirke fra hverandre bilder av kjente og ukjente slektninger på skitur, badetur, familiefest og andre høytideligheter. 

Se! Kvitteringen for radioen vi kjøpte i -92! Hvem er han i frelsesarmeuniform? Husker du denne konserten? Den turen til Oppkuven hadde jeg helt glemt, gitt.

Fortsatt var det mye vann som ville inn, for hvor mye vi enn skyflet vann mot sluket, piplet nytt inn gjennom grunnmuren. 

Møbler ble flyttet ut. 160 vinylcovere ble satt til tørk i første etasje, og to kraftige vifter lånt inn fra en velutstyrt bekjent.

I løpet av kvelden fant vannet andre veier ned til fjorden enn gjennom vår kjeller, og jeg hadde rukket å bli tilhenger av oppgradering av byens overvannssystem, til de grader at et rimelig kommunalt gebyr for utbedringen kommer til å bli akseptert uten protester.

Dessuten har jeg utviklet varme tanker til alle de som har fått et mye, mye hardere møte med klimakrise-været enn jeg fikk. 

Likevel er det all grunn til å regne med at det som ikke hadde skjedd før, kommer til å skje igjen. Derfor googler jeg etter både vannalarm og - pumpe, og lover meg selv at elektronikk, bilder og lp-er heretter skal lagres i brysthøyde.