Forsiden

:FJERN-SYN: "En klassisk kjørerute for alle som gjerne vil kvalifisere som et godt menneske"

:FJERN-SYN: "En klassisk kjørerute for alle som gjerne vil kvalifisere som et godt menneske"

Å følge den kristenkulturelle etikken er ensbetydende med å gå gjennom hele livet med bønn om tilgivelse for å være født syndig. Her er bibelen, oppslått på Davids salme, sett gjennom brillene til Bodil Fuhrs onkel og prest Morgan.

  • HVORDAN KVALIFISERE SOM ET GODT MENNESKE, SPØR BODIL FUHR.

I et staselig middagsselskap, et sånt der alle presenterer seg selv og sine ofte imponerende meritter for å bli bedre kjent, var det en som valgte å nedskalere; 

– Jeg streber mot å være et godt menneske, sa han og så ned. 

– Hvordan gjør du det, skulle jeg ha spurt, for han er  ikke det jeg forbinder med et godt menneske. Han kan være ganske nådeløs, hvis han ikke får det som han vil. 

Og er det ikke først når du settes på prøve at ditt etiske grunnvann kommer i spill? Hvis man bare er god når det passer, fremstår resten som et spill for galleriet, gjør det ikke? 

  • DYDER VERSUS DØDSSYNDER

Jo, hvis du følger den kristne etikken, den med dyder på den ene siden og dødssynder på den andre, så gjør det vel det. Ingen er bedre enn sitt svakeste ledd, for å si det sånn. Ifølge den er en født syndig, dermed blir hele livet en bønn om tilgivelse, sett med ideelle, kristne øyne. 

Rafaels engler undrer seg vel også over hva som skal til for å være gode mennesker...

Kanskje derfor så mange av oss ikke føler seg som bra mennesker? De fleste har jo kjent på både Misunnelse, Grådighet og Latskap, for bare å nevne noen av de syv dødssyndene. Med denne kristne enten-eller-holdningen er alle dømt til å tape. Og selv om kristendommen er deaktivert for mange som aktiv religionsutøvelse, ligger den og ulmer som et kollektivt imperativ. 

Jeg personlig har kjent bare ett gjennomført godt menneske i mitt liv. Min onkel Morgan. Men han var prest og på sett og vis et profesjonelt godt menneske. Flere av hans aller nærmeste lurte på hvem han egentlig var. For ligger ikke mye av vår menneskelighet nettopp i våre tilkortkommenheter? I disse negative følelsene mange av oss flykter fra som pesten

  • NARSISSISTISKE MEDFØLERE

Noen overkompenserer og blir så "gode" og medfølende at de kan diagnostiseres som "narsissistiske medfølere" ifølge den omstridte psykologiprofessoren Jordan Peterson . De gjør hva som helst for å tekkes andre , fordi det gir dem selv en følelse av å være ekstra bra mennesker, argumenterer Peterson i et intervjuet på Sky TV. Det intervjuet kan du se her.

Men hvorfor være et godt menneske, når selvopptattheten, snarere enn godheten, premieres i det samfunnet vi lever i? 

Jo, har de positive psykologene funnet ut, de som passer på folkehelsen og vet at depresjon rammer fem prosent av verdens voksne befolkning; det er rett og slett bra for deg!  Det å gjøre noe for andre, rangerer faktisk som et av fem topp punkter for å kjenne seg fornøyd med livet

Og det er jo det som gjelder, særlig når man har oppnådd alt det andre her i livet; karriere, familie, rikdom: Hvordan man faktisk har det. 

  • DEN GYLDNE MIDDELVEI

Selv har jeg det ekstra godt når jeg blir inspirert. Da kjenner jeg meg løftet og klar for dyst på en god måte. Så tusen takk, kunstpedagog Freja Holmberg, for ditt foredrag om dydsforståelsen i antikken. Nå forstår jeg nevnte middagsgjest mer som en balansekunstner mellom godt og vont, kanskje bare med et større spenn enn folk flest.

De fleste har vel hørt om den gylne middelvei som det farbare snittet mellom to ytterpunkter. Men denne metoden har aldri stått så klart for meg som etter Frejbergs foredrag. Det handlet om dydene i antikken opp mot dydene og dødssyndene i kristendommen. Der kristendommen setter det gode opp mot det onde, hadde de gamle grekerne et mer humant syn på saken. Det "onde" bør naturligvis unngås, men det er av og til uunngåelig. Sinne, for eksempel eller fråtsing. Men det kan like gjerne bli "for mye av det gode", for eksempel selvutslettelse eller spisevegring. 

Bodil Fuhr og Dalai Lama: - Et gjennomført godt menneske jeg hadde gleden av å møte, skriver hun.

Det gjelder å ha et bevisst forhold til de to ytterlighetene, poengterte Holmberg. Slik kan man lettere navigere inn mot midten, så snart man kjenner at man er havnet litt for langt ut på den ene siden.  

Den gylne middelvei, altså. En klassisk kjørerute for alle som gjerne vil kvalifisere som et godt menneske. Uten alltid å være det.

 

  • Bodil Fuhr har jobbet som journalist i Aftenposten siden 1980-tallet, der hun har dekket alt fra mote, til utenriks, kultur og helsestoff. Reising har alltid vært et viktig element i hennes liv. Særlig Amerika, fra nord til sør, har interessert henne sterkt nok til at hun har bosatt seg der i år av gangen. Senest da hun tok en master i screenwriitng ved University of California at Los Angeles (UCLA) i 2000-2001. Hun har også skapt og regissert reklame- og kortfilmer, samt studert foto ved New York Film Academy. Les også hennes blogg her.